Despre cartof, folosit in bucatarie pentru prepararea diferitor mancaruri, toti stim ca e unul dintre cele mai folosite alimente din lume. Dar cartoful are si numeroase intrebuintari terapeutice cu efecte imediate, avand proprietati diuretice, remineralizante, antiseptice, tonice cardiace.

Sanatos si hranitor, cartoful are in compozitia sa amidon, glucoza, acid folic, vitaminele B1, B6, C si K, dar si minerale, ca potasiu, bun pentru inima, fosfor si magneziu, ultimul, de exemplu, te fereste de infectii.

Cataplasmele cu cartofi reduc inflamatiile, combat durerile de cap si potolesc tusea. In caz de dureri reumatice ori inflamatii ale articulatiilor, cartoful ras prin razatoarea mare este un leac eficient.

Cartoful ras se pune pe o bucata de tifon sau panza curate si se aplica timp de cateva ore pe zona dureroasa. E bine ca suferindul sa stea in pat, invelit cu o patura groasa.

Vremea rece duce, inevitabil, la aparitia racelilor, cu tot cortegiul lor de neplaceri. O cataplasma de cartofi rasi, stropiti cu otet cald amestecat in parti egale cu apa, pusa pe pieptul bolnavului sau legata la gat, potoleste tusea, amelioreaza durerile in gat si grabeste vindecarea.

Daca te doare capul, nu te indrepta spre dulapiorul cu medicamente ca sa iei calmante. Sunt eficiente, e adevarat, isi fac repede efectul, dar dau dependenta si apoi gandeste-te la ravagiile pe care le pot face in organismul tau.

O cataplasma cu cartofi rasi, aplicata pe frunte, actioneaza ca un analgezic, mai ales daca esti calm, rabdator si stai putin intins pe pat, asteptand sa-si faca efectul.

Sucul de cartofi calmeaza arsurile de la stomac, fiind un excelent remineralizant si detoxifiant. Are, de asemenea, calitatea de a creste imunitatea organismului si de a te proteja de bolile respiratorii de sezon. Sucul de cartofi se recomanda in afectiunile de stomac, gastrita, ulcer gastric si duodenal si in litiazele renale si biliare.

Sucul se obtine dand doi-trei cartofi de marime potrivita, curatati de coaja, prin storcatorul de fructe, atat cat sa iasa 100 de ml. Este recomandat ca acest suc sa se bea la miezul noptii, in cure de 14 zile, si pana a doua zi, la ora 9, sa nu se mai consume nimic, nici apa, nici mancare. Sucul trebuie sa se bea imediat ce a fost preparat. Nu se pastreaza nimic pentru mai tarziu, nici chiar la frigider.

Este adevarat ca sucul de cartofi nu e prea placut la gust, dar pentru efect imediat este bine sa nu se amestece cu alte sucuri, asa cum adesea se recomanda.

Intervine obisnuinta si apoi cine vrea sa scape de suferinte, sa se vindece va intelege ca o combinatie de sucuri nu face decat sa diminueze efectul substantelor din compozitia cartofului.

Daca ai un furuncul si vrei sa-i grabesti coacerea ca sa scapi de dureri, taie un cartof felii sau da-l prin razatoarea mare si pune-l intr-o batista, dupa ce l-ai tinut in frigider macar o ora, si aplica-l pe zona fierbinte. Va colecta indata puroiul si va reduce febra din locul bolnav si, in scurt timp, te scapa de durerile insuportabile.